image_intro_alt

Biedroń do Morawieckiego w Parlamencie Europejskim: Nie damy sobie wciskać kitu. Wraca pan dzisiaj do Polski na tarczy

Panie premierze, dostał pan dzisiaj wielką szansę. Miał pan szansę się dzisiaj zrehabilitować. Niestety nie wykorzystał pan ten szansy. Zaatakował pan bezpardonowo wspólnotę. Wpisał się pan niestety w coś, co przynosi Polkom i Polakom dziś wielki wstyd – obrzydliwą retorykę, w której pana koledzy i koleżanki nazywają flagę UE „szmatą", UE „wyimaginowaną wspólnotą", a miejsce, w którym dzisiaj jesteśmy „brukselskim okupantem".

Proszę zatem nie próbować nam dzisiaj wciskać kitu. Nie damy się nabrać na wasze fałszywe zaklęcia. Jeśli przyjechał pan nas dzisiaj do Strasburga leczyć snem, uśpić naszą czujność, to srogo się pan zawiedzie. Nie damy sobie wciskać kitu. Przegrał pan. Wraca pan dzisiaj do Polski na tarczy, 26:1. Szkoda, że nie miał odwagi przyjechać dzisiaj do Strasburga pana prawdziwy mocodawca - Jarosław Kaczyński. Ten, który za to wszystko odpowiada, ale ze Strasburga wysyłamy mu przesłanie. Ze Strasburga with love: figę z makiem dostaniecie, jeśli będziecie prześladować kobiety, nie będziecie szanować niezależności sądów i będziecie podnosić rękę na mniejszości. Dzisiaj wspomniany prezydent Lech Kaczyński w grobie się przewraca, jak słyszy to, co zrobiliście z UE. Nie macie mandatu do robienia tego, co robicie Polkom i Polakom.

Robert Biedroń, eurodeputowany
Debata Parlamentu Europejskiego "Kryzys praworządności w Polsce a prymat prawa unijnego", 19 października 2021 r.

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera!